Työttömyysturvan suojaosa pysyy 500 eurossa 31.3.2021 asti

Eduskunta on hyväksynyt työttömyysetuuden suojaosan väliaikaisen 500 euroon korottamisen jatkamisen 31.3.2021 asti.

Työttömyysturvan suojaosa on ajalla 1.6.2020-31.3.2021 500 euroa (normaalisti 300 euroa), jos etuus maksetaan kuukauden välein. Jos etuus maksetaan neljän viikon välein, suojaosa on 465 euroa (normaalisti 279 euroa).

Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat kaikki ansiotulot, jotka ylittävät suojaosan. Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää, jonka voit ansaita ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteesi.

Voit siis ansaita työttömyysetuuden lisäksi 500 euroa esimerkiksi osa-aika- tai keikkatyöstä ilman, että palkka vaikuttaa työttömyysetuuteesi. Yli 500 euron menevä palkka vähentää päivärahaa 50 sentillä yhtä palkkaeuroa kohden.

Suojaosa on jälleen 300 tai 279 euroa 1.4.2021 ja sen jälkeen alkavissa hakujaksoissa.

Kun saat työstä palkkaa, työttömyyskassa sovittelee sen yhteen työttömyysetuutesi kanssa ja määrittää sinulle sovittelujakson, joka on neljä viikkoa tai kuukausi. Sovittelujakso valitaan niin, että se sopii yhteen palkanmaksurytmisi kanssa.

Palkkasi sovitellaan yhteen työttömyysetuutesi kanssa siinä etuuden maksujaksossa, jonka aikana se maksetaan. Jos esimerkiksi teet toukokuussa osa-aikatyötä, jonka palkka maksetaan kesäkuun puolessa välissä, palkkasi sovitellaan yhteen kesäkuun työttömyysetuutesi kanssa.

Myös liikkuvuusavustuksen väliaikainen parannus jatkuu

Eduskunta hyväksyi myös liikkuvuusavustuksen väliaikaisen parannuksen jatkamisen 31.3.2021 asti. Liikkuvuusavustuksen edestakainen työmatkaedellytys on lyhennetty väliaikaisesti kolmesta tunnista kahteen tuntiin. Muutos koskee kokoaikatyötä ja ennen 1.4.2021 alkavia työsuhteita. Osa-aikatyössä työmatkaedellytys on ollut kaksi tuntia jo aiemmin.

Työttömyyskassalta haettavaa liikkuvuusavustusta voit saada silloin, kun otat työttömänä vastaan työn, joka sijaitsee kaukana nykyisestä asuinpaikastasi. Liikkuvuusavustuksen määrä on 724-1042 euroa kuukaudessa ja sitä maksetaan enintään kahden kuukauden ajalta.

Suurin osa työttömyysturvan väliaikaisista parannuksista loppuu 31.12.2020

Jos sinulla on kysyttävää, voit soittaa työttömyyskassan neuvontanumeroon 09 4246 1210, joka palvelee maanantaista perjantaihin klo 8.30-15.30.