Oletko alle 25-vuotias ja ilman ammatillista tutkintoa? Jos on mahdollista, että olet työtön syyslukukauden alussa, hae keväällä koulutukseen, ettet menetä työttömyysetuuttasi

Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, joka antaa ammatillisia valmiuksia? Jos olet tällä hetkellä työtön tai määräaikaisessa työsuhteessa, joka on katkolla niin, että saatat olla työtön syyslukukauden alussa 1.9., hae nyt keväällä koulutukseen. Koulutukseen hakemalla varmistat, ettet menetä työttömyysetuuttasi, jos jäät työttömäksi.

Toimi näin:

  • Hae aina keväällä seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Voit hakea myös esimerkiksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.
  • Jos olet suorittanut vain peruskoulun, voit hakea myös paikkoja nuorille tarkoitetuista lukioista eli lukio-opetukseen, jonka laajuus on vähintään 75 kurssia.
  • Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden valintakriteerit täytät. Osallistu pääsykokeeseen ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.
  • Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot.

Jos esimerkiksi terveydentilaasi tai kielitaitoosi liittyvät syyt estävät sinua hakemasta koulutukseen, keskustele asiasta TE-toimiston asiantuntijan kanssa, jotta hakuvelvollisuudestasi voidaan sopia jollain muulla tavalla. Koulutukseen hakemisen voi myös korvata kokonaan sopimalla, että osallistut johonkin muuhun palveluun.

Jos olet 1.9. työtön, kerro TE-toimistolle, minne olet hakenut. Jos olet ilman pätevää syytä jättänyt hakematta koulutukseen, menetät oikeutesi työttömyysetuuteen syyslukukauden alusta eli 1.9. alkaen toistaiseksi. Menetät työttömyysetuuden toistaiseksi myös, jos ilman pätevää syytä kieltäydyt koulutuksesta tai et aloita koulutuksessa  taikka keskeytät tutkintoon johtavan, ammatillisia valmiuksia antavan koulutuksen tai nuorten lukio-opinnot.

Työttömyysetuuden saaminen ei edellytä, että syksyllä haet keväällä alkavaan koulutukseen. Jos haet koulutukseen syksyllä ja saat opiskelupaikan, mutta ilman pätevää syytä jätät aloittamatta koulutuksessa keväällä, menetät oikeuden työttömyysetuuteen toistaiseksi.

Lue lisää: www.te-palvelut.fi

Toisen asteen yhteishaku osoitteessa www.opintopolku.fi päättyy tiistaina 10.3. klo 15