Työskenteletkö perheesi omistamassa yrityksessä? Siirry palkansaajakassaan 1.7.2019 alkaen

Perheensä omistamassa yrityksessä työskentelevät ihmiset, jotka eivät henkilökohtaisesti omista osuutta yrityksestä, ovat 1.7.2019 alkaen työttömyysturvassa palkansaajia. Aiemmin heidät on katsottu yrittäjiksi, vaikka he eivät itse omista osuutta yrityksestä.

Yrittäjän ei-omistavien perheenjäsenten tulee siirtyä palkansaajakassan jäseneksi heinäkuun alusta alkaen, jotta heidän työskentelynsä perheyrityksessä kerryttää edelleen työttömyysvakuutusta.

Yrittäjänä täyttyneen työssäoloehdon voi tuoda niin kutsutun jälkisuojan perusteella mukanaan palkansaajakassaan, jos liittyy uuteen kassaan kuukauden sisällä siitä, kun on eronnut entisestä kassasta.

Jos työskentely perheyrityksessä alkaa vasta nyt, yrittäjäkassaan ei enää kannata liittyä, ellei tarkoituksena ole hankkia osuutta perheyrityksestä tai siirtyä muutoin yritystoimintaan. Osittain täyttynyttä työssäoloehtoa ei voi tuoda mukanaan palkansaajakassaan.

Lakimuutos ei koske sinua, jos omistat pienenkin osuuden perheesi yrityksestä. Tällöin olet edelleen työttömyysturvassa yrittäjä. Muutoksen ulkopuolelle jäävät myös henkilöt, jotka työskentelevät perheen omistamassa toiminimessä ja ovat näin aina yrittäjiä myös eläkejärjestelmässä eli YEL-vakuutettuja.

Liity SEL:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan jäseneksi

Lähde: TYJ